19 Nisan 2013 Cuma

Bu Nesil Yıldız Gemisi Görebilecek Mi?

THE FAR SIDE OF THE MOON IS THE FARTHEST A HUMAN HAS EVER TRAVELED.
THAT WAS ALMOST FIVE DECADES AGO. ISN'T IT TIME WE MOVE FORWARD?
Avatar filmindeki Yıldız Gemisi

Öncelikle Yıldız Gemisi nedir?

Yıldızlar arası seyahat edebilen uzay gemilerine Yıldız Gemisi denir. Devasa büyüklükte ve ağırlıkta olan bu gemilerde yüzlerce yıl sürecek yolculuklar nesiller boyunca insanlığa ev sahipliği yapacak olan şimdilik hayal ürünü olan ama er yada geç gerçek dönüşecek olan bir bilim-kurgu ögesidir.

Uzay mekiği ile Yıldız Gemisi arasında ne fark var?

Uzay mekikleri kısa mesafeler için yapılıyor ama Yıldız Gemileri ışık yılları mesafeler gidebilecek en az bir yıldızdan diğerine gidebilecek mesafeler için yapılıyor.
Boyut bakımından da büyük fark var:

Yıldız Gemisi vs Uzay Mekiği Boyut Karşılaştırması (Sadece boy)


Bir yıldız gemisi inşa etmek onlarca yıl alabilir, çok büyük bütçe ister, bu gemiye ev sahipliği yapacak cesaretli ve yüksek IQ lu insanlar ister kısacası büyük fütüristik bir destan yazacak kadar öge bir araya gelmeli.

Bir Yıldız Gemisi yapacak teknolojimiz var mı?
Bir yıldız gemisi inşa etmek için ister inanın ister inanmayın neredeyse tüm imkanlarımız var, ışık hızı motorları ve yapay yer çekimi(Teoride yapay yer çekimi oluşturma mümkün) hariç her şeyimiz var. Belki dış cephenin binlerce yıl çürümeden kalmasını sağlayacak bir maddeden yapılması konusunda sıkıntı çıkabilir çünkü ışık hızı teknolojisine sahip olmadığımız için yüzlerce yıl sürecek yolculuklara gemi dayanamayabilir  fakat, iyon veya plazma motoruyla, süper gelişmiş bilgisayarlarımız ile bu gün bir yıldız gemisi inşa etmiyorsak sebebi tamamen ekonomiktir.

Plazma motoru ile ışık hızına çok yaklaşılacak ve bu motor 2015'te kullanılacak:
Çalışma prensibini resimlerden inceleyebilirsiniz:


(Resimler Popüler Mekanik dergisinden alınmıştır.)


Bir Yıldız Gemisinin içinde yaşam döngüsü nasıl kurulur?
Dünya'dan ayrılan bir Yıldız Gemisi yanına ne kadar yiyecek içecek stoklasa dahi yolculuğun öngörülemeyen problemlerden dolayı uzaması stoklarınızın yetmemesine sebep olabilir bu sebeple gemide bu gezegenimizdekine benzer bir habitat ve döngü oluşturmamız gerekir,bu olay uluslararası uzay istasyonunda başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.


Mikro organizmalar ve bitkiler şemada gösterilen döngü ile sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürüdürebiliyorlar. Bu durum habitat kurmak için yeterli.


Peki bu nesil ölmeden önce bir Yıldız Gemisi görebilecek mi?
Görebilir. Ne zaman derseniz bir tarih vermek medyumluk olur fakat özel sektörün eline verilen istisnasız her şeyin geliştiğini görebilirsiniz, uzay sanayi de önümüzdeki yıllarda alıp başını gidecek ve bir tarih sallamak gerekirse 2050'li  yıllarda bir Yıldız Gemisinin yapımına başlandığı haberleri duyurulabilir bu yıldan itibaren azami 10 -15 yıl sonra bu nesil bir Yıldız Gemisi görebilir.(gene tutamadım kendimi tahminler fora)

İnsanlık bir yıldız gemisi yaparsa ilk durağı neresi olacak?
Şimdilik bildiğimiz kadarı ile yaşanabilir atmosfere sahip ve yıldızına ideal uzaklıkta exo* gezegenlerin bulunduğu sistem olan Proxima Centauri muhtemel durağımız olacak fakat bilim adamları durun daha yakın bir yıldız sistemi keşfettik orada da exo gezegenler var der ise durum değişebilir. Yıldız sistemleri astronomide en zor keşfedilen malümatlardır çünkü bir yıldız sistemini keşfetmek için milyon dolarlık teleskoplar ile belkide günlerce aylarca aynı noktayı gözlemlemeniz lazım yıldızdan gelen ışık bir anlık bile kesilirse baktığınız noktada bir exo gezegen var demektir.

*Exo Planet (Karbon bazlı yaşama müsait ortamın olduğu gezegenler)




İnsanlık buna hazır mı?
Malesef Dünya halkı yıllar sürecek bir yolculuğa ne bilinç olarak hazır ne de mental olarak hazır ama insan hızlı gelişen bir varlık 50 yıl sonra insanın nasıl bir kültüre bürüneceğini tahmin etmek güç.

Günümüzde bu konuda atılmış adımlar var mı?
Pentagon ve Nasa bu konuda çalışmalar yapıyor, "100 Year Starship" adlı bir projeleride var 200 insanı Proxima Centauri ye 90 yıl sürecek bir yolculuk ile ulaştırmayı planlıyorlar.
Projenin lideri Dr. Mae Jemison 100 Year Starship projesini tanıtıyor:  http://vimeo.com/58664628
Projenin Resmi Web sayfası: http://100yss.org/ Projenin Twiter adresi: https://twitter.com/100YSS

Yararlanılan kaynaklar:
Popüler Mekanik* (Afrika Kıtası versiyonu Mayıs ayı)
Vikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder