19 Aralık 2012 Çarşamba

Bilim ve teknolojinin sonu nereye varacak?



Bir çoğumuz* bilim ve teknolojinin nereye varacağını görmeden kara toprağa düşecek fakat bilim kurgu konusunda biraz kafa patlatmış biri olarak bilimin ve teknolojinin sonunda nereye geleceğini ve noktalanacağı yer konusunda bir kaç kelam etmek ve size pek realistik gelmeyecek bir tahminde bulunmak istiyorum.

Bilim ve teknoloji birbirine paralel ilerleyen iki olgu bize sonsuza kadar gelişecek gibi geliyor ama bununda her şey gibi bir sonu olacak, sonu bin yıl sonra mı bir milyon yıl sonra mı gelecek söylemek zor fakat insanoğlu bu şekilde geliştirmeye devam ederse optimistik bir tahmin ile bin yıla teknoloji son haddesine varacak.
Peki teknolojinin son haddesi nasıl olacak neyin keşfi ile artık bir daha yeni keşif yapmaya gerek kalmayacak. Cevap bazılarımıza çok uçuk gelebilir ama genede cevaplamak istiyorum. Teknolojinizi Tanrı seviyesi kadar geliştirirseniz daha fazla geliştirmenize gerek kalır mı? Tanrının seviyesine gelmek ne demek bir açıklığa kavuşturayım evrenimizi yaratan yüce bir varlık var bunu kabul edersek o ol dedi ve evren oldu yani big bang ile tüm bir evren meydana geldi, insanoğlu bu seviyede bir makine yapabilirse o makineden istediğini oldurabilir ölümsüzlüğü imkanlı kılmasını makineye söyler, makine bunu yerine getirir sonuçta tabi bu haddede gelişmiş bir şeyin kendi bilinci olması olasılık dahilinde ama o da başka bir tartışma konusu fakat dediklerim size  ne kadar saçma gelirse gelsin insanoğlu er yada geç böyle bir makine yapabilir bunu yapmaması için önünde hiç bir neden yok neye mal olursa olsun insanlık tarihi böyle bir makine görecek tabi Tanrı biz bu makineyi zuhur etmeden kıyameti getirirse orası da ayrı bir konu.


Böyle bir makine nasıl olur ki hadi oradan dediğinizi duyar gibiyim şimdi biraz geriye gidelim 1946 ABD'de J. MAUCHLY ve J. ECKERT askeri amaçlı balistik hesaplamalarda kullanılmak üzere ENIAC adlı ilk bilgisayarı tasarladı (Günümüzde kullanılan bilgisayarların atası sayılan bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 4 apartman dairesi büyüklüğündeydi ve içinde 17.500 elektronik tüp bulunmaktaydı) bunu yapan insan oğlu bir gün bu bilgisayarın insanları yenebileceğini aklından geçirmiş miydi, 1997 ABD'de IBM tarafından üretilen DEEP BLUE adlı bilgisayar Dünya Şampiyonu satranç ustası Kasparov'u yendi, bina boyutlarındaki bilgisayarlar nano boyutlara indi ve bir gün bunların çok daha ileriye gideceğini tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.
*Ölümsüz insanlar buda ayrıca işlenecek

3 yorum:

  1. Teknolojinin "son haddesine" varması doğası gereği mümkün değildir. Olaya belki şu şekilde yaklaşılabilir; İnsanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen istekleri azalırsa veya sonlanırsa (ki bu mümkün değil) teknoloji de buna paralel olarak azalacak veya bir uğraşı (icad) alanı olmaktan çıkacaktır. Dolayısıyla teknolojinin tükenmesi diye bir şey söz konusu olamaz çünkü "teknoloji" insan beynine endeksli bir alandır. İnsan beyni de "sınırsız" kapasiteye sahip olduğuna göre "durma noktası" hiç bir zaman olmayacaktır. Ama durdurulabiliriz! İşte asıl önemli olan nokta da burasıdır!

    YanıtlaSil
  2. teknoloji sonsuz olabilir ancak yaratan izin verdigi sürece ilerleyebilirsiniz biz ölümsüz olmak icin yaratilmadik HER ÖLÜMLÜ BIR GÜN ÖLÜMÜ TADACAKTIR VESSELAM

    YanıtlaSil
  3. Aklımızı alacaklar aklımızı...

    YanıtlaSil